About Me

My photo
~jangan hanya mencari kesalahan yang ada kerana sebanyak mana kesalahan yang kita cari sebanyak itu yang akan kita terima, terimalah seadanya..pasti ada hikmah disebaliknya by mariyah al qibtiyya~

Wednesday, October 13, 2010

bicara cinta


bila kita bercakap tentang cinta, bermacam- macam pendapat yang timbul. ada yang mengatakan cinta itu indah tapi keindahan itu boleh mengundang bahaya jika terlalu masyuk dengan keindahannya. ada juga yang mengatakan cinta hanyalah penderitaan berpanjangan. namun itu semua terpulang pada individu untuk mentafsirkannya. walaupun ada yang kecewa dan menderita kerana cinta, sebenarnya kuasa cinta itu membolehkan seseorang itu panjang usia. ini kerana keindahan yang ada didalam cinta itu mampu membuatkan kegembiraan dan semangat yang berkobar- kobar untuk meneruskan hayat kehidupan. secara logiknya, kegembiraan yang dilalui itu mampu membuatkan kita sentiasa bersedia mengharungi apa jua dalam kehidupan. jika soal cinta disentuh, kita akan terfikir mengenai kuasa wanita dalam cinta. sejarah banyak membuktikan betapa berkuasanya wanita dan cinta dalam kehidupan seorang lelaki. disebabkan itu timbul frasa yang mengatakan disebalik kejayaan seorang lelaki itu adanya seorang wanita. corak pemikiran lelaki sebenarnya berbeza dengan wanita. kaum lelaki hanya berfikir mengikut logik dan bukti yang kukuh.mereka tidak akan mengaitkan emosi dalam cabang pemikiran mereka. berbeza dengan wanita yang lebih mencampurbaurkan emosi dalam pemikiran dan keputusan yang diambil. disebabkan perbezaan dari segi pemikiran inilah yang membuatkan kehidupan antara adam dan hawa itu saling melengkapi. kekurangan pada kaum lelaki namun terdapat kelebihan bagi kaum wanita. namun dalam era yang moden ini,adakalanya kita mundur dalam soal pemikiran apabila dugaan yang melanda menyebabkan hati- hati kita rapuh dan memaksa kita memilih jalan kelam. tidak salah kecewa dan menangisi kegagalan tapi sebaiknya anggaplah kegagalan itu sebagai cabaran dan permulaan untuk kita berjaya.


   "when you are in love you cant fall asleep because reality better than your dream"the course of true love never did run smooth- william shakespeareNo comments: