About Me

My photo
~jangan hanya mencari kesalahan yang ada kerana sebanyak mana kesalahan yang kita cari sebanyak itu yang akan kita terima, terimalah seadanya..pasti ada hikmah disebaliknya by mariyah al qibtiyya~

Monday, July 18, 2011

coretan buat para isteri


(1)
Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan
( ulang 1 )
Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan( ulang 1 )
Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

( korus )
Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan
Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah hari yang indah bersama nikmat kehidupan anugerah maha penyayang. Sebentar tadi saya menerima email dari seorang sahabat dan ada lampiran lagu isteri cerdik yang solehah. Menarik lirik dalam lagu ni kerana penuh makna dan pengajaran untuk para muslimah.
Menjadi seorang isteri memang mudah tapi untuk menjadi solehah ramai yang tak mampu. Kita bukan sekadar pada gelaran sebagai isteri tapi biarlah membawa makna buat suami. Apabila suami menghadapi masalah, sebaiknya jadilah penghibur buatnya. Jangan hanya waktu gembira sahaja suami disayangi. Dalam erti kata lain, jadilah isteri dan sahabat terbaik buat suami agar kita semakin mengenali siapa suami dan menyayanginya hari demi hari."Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redha kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."

No comments: